--4-- OBIECTIVE TURISTICE - PENSIUNI ARGES



duminica, 22 Dec 2024 · 14:11            Cosul de cumparaturi  ·  Login  ·  Inregistrare
Home                 Contact
PENSIUNI ARGES

Categorii
 LOCURI DE MUNCA (1)

Obiective turistice
Pestera Dambovicioara este situata in partea sudica a Masivului Piatra-Craiului, zona Rucar, pe drumul spre Cabana Brusturet - Dambovicioara se caracterizeaza printr-un relief carstic variat, spectaculos.
Foarte frecvente sunt pesterile cu dimensiuni mici ori mijlocii. Dintre acestea, mai cunoscuta se dovedeste a fi Pestera Dambovicioara. Situata in partea nordica a satului cu acelasi nume - la cca 1 km - este usor accesibila turistilor, amplasata chiar in apropierea soselei care strabate aceste chei.
Lunga de peste 250 m, aceasta pestera are aspectul unei galerii putin ramificate, traseul sau fiind putin ascendent. Localnicii o cunosteau inainte de 1579, an in care Dambovicioara este atestata documentar, de pe vremea lui Mihnea Turcitul.


Biserica Domneasca - Construita de familia Basarab in secolul al XIV-lea, este o biserica bizantina clasica, monument de arta si arhitectura medievala romaneasca. Aici se gasesc fresce din diferite perioade de timp, dar cele mai de pret sunt sunt cele care dateaza din timpul domnitorilor Vladislav I Vlaicu si Radu I. Manastirea Curtea de Arges, construita din piatra de Albesti, avand ca ctitor pe Neagoe Basarab (1512 – 1521) este una din cele faimoase monumente istorice din Romania. Faima sa este legata de legenda Mesterului Manole care este cunoscuta in toate lumea. Numai la cativa kilometri departare se gaseste Castelul lui Vlad Tepes, cunoscut astazi ca Dracula. Transfagarasanul, cea mai mare constructie de acest fel din Romania, este situat la 2.034 m deasupra nivelului marii, cu un tunel cu lungimea de 845 m care trece pe sub Varfurile Negoiu si Moldoveanu, si care are o vedere pitoreasca asupra Vai Argesului.

Cetatea Poenari
In cheile Argesului care si-a facut drum ferastruind peretii inalti, muntosi, pe un pinten stancos se zaresc ruinele cetatii atribuita de traditie domnitorului Vlad Tepes. Cunoscuta si sub denumirea de Cetatea Poenari - dupa numele vechi al satului Poenari - ea a fost inaltata probabil in secolul al XIV-lea, ca loc de refugiu.
Traditia populara leaga zidirea cetatii de numele legendarului domn Negru Voda, caruia ii sunt atribuite si cele doua semne din apropierea varfului de stanca - urme lasate parca de niste incaltari uriase.
Desi neprecizat inca, locul ar putea fi, dupa parerea unor cercetatori, si vestita Posada unde s-a desfasurat in 1330 batalia dintre munteni si armatele regelui Carol Robert d Anjou.
Cetatea avea o forma alungita, ziduri groase de 2-3 metri si 5 turnuri de aparare: patru rotunde si unul prismatic. Cu toate ca in Letopisetul Cantacuzinesc se spune ca cetatea a fost ridicata din porunca lui Vlad Tepes, el s-a ocupat doar de refacerea sau completarea ei ulterioara.

Manastirea Corbii de Piatra
Aflata in comuna Corbi, pe soseaua Campulung-Domnesti, manastirea Corbii de Piatra este un ansamblu partial rupestru din secol XIV (XVI);Conform documentelor, manastirea Corbii de Piatra a fost reinfiintata in 1512 de Magdalina monahia, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab(1512-1521).
Biserica manastirii a fost sapata in stanca. Aceasta fiind insa din gresie, exista pericolul surparii din cauza arborilor care au crescut deasupra ei si care favorizeaza infiltrarile de apa.
In rand cu biserica, sapat tot in stanca, se afla un spatiu amenajat ca un fel de tribunal in aer liber. Despre acesta exista marturii ca era folosit de Neagoe Basarab (autorul Invataturilor lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie) pentru a face judecata publica in cauzele care erau de competenta sa.
Biserica este deosebit de valoroasa nu numai prin felul in care a fost implantata in stanca, ci si prin pictura care o impodobeste, despre care specialistii afirma ca este in cea mai pura traditie bizantina si ca dateaza din secolul al XIV-lea.

Manastirea Curtea de Arges
Construita din piatra de Albesti, avand ca ctitor pe Neagoe Basarab (1512 - 1521) este una din cele faimoase monumente istorice din Romania. Faima sa este legata de legenda Mesterului Manole care este cunoscuta in toate lumea. Numai la cativa kilometri departare se gaseste Castelul lui Vlad Tepes, cunoscut astazi ca Dracula. Transfagarasanul, cea mai mare constructie de acest fel din Romania, este situat la 2.034 m deasupra nivelului marii, cu un tunel cu lungimea de 845 m care trece pe sub Varfurile Negoiu si Moldoveanu, si care are o vedere pitoreasca asupra Vaii Argesului. Inceputa in 1514 din vrerea lui Neagoe Basarab de a crea un monument fara seaman de frumos lucrarile ei s-au incheiat trei ani mai tirziu, asa incit la 7 ianuarie 1517, ctitorul putea chiar sa vorbeasca de "manastirea domniei mele de la Arges", si sa-i harazeasca "vama ce este la Ocna Mica de la Tirgoviste..". Ascultind nu numai legenda, ci si unele stiri istorice, se pare ca din lipsa de bani, cu toata jertfirea podoabelor Doamnei sale, dar mai ales din lipsa de zile, zugravirea bisericii n-a putut fi ispravita inainte de trecerea intru cele vesnice a lui Neagoe Basarab.


Barajul Vidraru
Barajul fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Este un baraj din beton cu dubla curbura realizat din 22 ploturi verticale, avand inaltimea de 166,60 metri si o lungime la coronament de 307 metri, si este traversat de noua galerii orizontale interioare.

Constructia se sprijina pe versantii muntilor Pleasa si Vidraru. Turbinele si generatoarele electrice ale hidrocentralei asigura o productie de energie, intr-un an hidrologic mediu, de 400 GWh/an.


Atractii Turistice din Pitesti si Arges

- Judetul Arges este situat in prtea de sud a Romaniei, in Muntenia si este invecinat cu urmatoarele judete: in nord cu judetele Sibiu si Brasov, in est cu judetul Dambovita, in sud cu judetul Teleorman si in vest cu judetele Olt si Valcea.

- Resedinta judetului este municipiul Pitesti, atestat documentar pentru prima data in anul 1388.
- Cateva dintre punctele de referinta ale orasului sunt:
- Biserica Sf. Gheorghe (constructie medievala)
- Biserica Sf. Vineri
- Schitul Trivale
- Parcul Trivale
- Biblioteca Judeteana
- Piata Milea
Piata Milea este locul unde se desfasoara majoritatea manifestarilor publice din oras.

- La aproximativ 6 km est de Pitesti se afla Stefanesti, localitatea in care se gasesc podgoriile unde se produce binecunoscutul vin de Stefanesti.

- De la Pitesti, pe valea Argesului, spre nord-vest, se afla Curtea de Arges, fosta cetate de scaun a Tarii Romanesti.
In Curtea de Arges se afla complexul arhitectural din care face parte Manastirea si Biserica de la Curtea de Arges, ridicate in Evul Mediu.
Exiata o legenda in care se spune ca in zidurile locasului de cult ar fi zidita sotia Mesterului Manole,
cel care a construit biserica. Legenda spune ca ar fi fost zidita chiar de catre mester, silit sa faca acest sacrificiu pentru a putea termina constructia. Legenda a dat nastere unei balade in care se vorbeste despre construirea manastirii.


- Din Curtea de Arges, spre nord, se poate ajunge la lacul de acumulare Vidraru, unde se afla barajul cu acelasi nume.
- De la barajul Vidraru se ramifica trasee, printre care si spre Transfagarasan, sosea ce serpuieste printre munti la inaltimea de 2.034 m, si traversand printr-un tunel cu lungimea de 845 m care trece pe sub Varfurile Negoiu si Moldoveanu.

- La mica distanta de baraj se afla ruinele cetatii Poienari, construita pe culmea muntelui Caprioara. Ctitorie a Basarabilor, este cunoscuta si sub denumirea de "Cetatea lui Vlad Tepes". Accesul la cetate se face urcand treptele care pornesc de la baza dealului.

- Plecand din Pitesti, spre nord-est, se poate ajunge in orasul Campulung, unde de asemenea se afla numeroase constructii cu importanta istorica.

- Atat Campulung, cat si Curtea de Arges au reprezentat importante centre economice, culturale si militare.

- La circa 10 km est de Pitesti, in satul Golesti, se afla un complex de arhitectura feudala construit in 1640 de catre mesterul Stoica pentru marele vistier Stroe Leurdeanu.

Atractii Turistice din Pitesti si Arges


Bine ati venit
Cazari Sibiu
Cazari Valcea
link
Cazari Brasov
Tabere
Valea Argesului
Obiective turistice
Restaurante
Trasee turistice
Cabane turistice

Cosul de cumparaturi
Este gol.


Distribuie


CONTACT PENSIUNI ARGES
 arata tel
     arata mobil
ABONARE     MOBIL

powered by AAZ.ro © 2011 | Contul meu | Ajutor | ANPC | Creati-va propriul magazin virtual pe aaz.ro

Website created by Adrian · Phone NO.: 0756 330 515

X